Koningin Máxima bij viering 650 jaar Bartholomeus Gasthuis

Hare Majesteit Koningin Máxima was vandaag, donderdag 24 augustus 2017, aanwezig bij de viering van het 650-jarig bestaan van het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht.
In 1367 werd het Bartholomeus Gasthuis door een onbekend Utrechts burger gesticht als één van de eerste stedelijke opvangvoorzieningen voor pelgrims en dakloze armen. Dankzij giften en inzet van leken ontwikkelt het gasthuis zich van klein logement tot een instelling voor permanente opvang en verzorging van armen. Naast liefdadigheid binnen de muren, is er ook een armenpot: een fonds waaruit de armen buiten de stichting wekelijks ‘bedeeld’ worden met voedsel, kleding en soms geld.

Zeshonderdvijftig jaar later herbergt het pand in het centrum van Utrecht een verpleeghuis, woonzorgcentrum en een Huis in de Wijk. Het biedt de bewoners van het gasthuis, maar ook binnenstadbewoners, een plek om zo goed mogelijk ouder te worden. De brasserie, buurtwinkel, fitness, kapper, schoonheidssalon en het activiteitenprogramma zijn toegankelijk voor iedereen, vaak tegen kostprijs of zelfs gratis. Ook de armenpot bestaat nog steeds. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van donateurs, Vrienden van het Gasthuis, fondsen en de inzet van ruim 130 vrijwilligers.

Tijdens haar bezoek wordt Koningin Máxima rondgeleid door het gebouw en langs de nieuwe tentoonstelling ‘Ik zorg voor jou’. Daarnaast ontmoet zij medewerkers, vrijwilligers en bewoners.



























© Koninklijke foto's: Jacobien

Reacties

  1. Hele mooie foto's, heb jij die kijkdoos gemaakt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel voor je lieve reacties Jenny! Nee, die kijkdoos was van iemand anders. Ik heb deze keer alleen foto's gemaakt.

      Verwijderen
  2. Wat zijn je foto's mooi geworden. Prachtig!
    Ze ziet er ook weer goed uit (net als anders).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jeetje Jacobien,
    wat kon je er mooi dichtbij komen (of je hebt een toeter van een telelens).
    Zelfs een mooie close-up van de oorbellen van hare majesteit.
    Prachtige serie zeg!
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel voor je complimenten Helma! En het is net iets anders, Maxima kwam mooi dichtbij ons ;)

      Verwijderen

Een reactie posten