Streekbezoek Flevoland

Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen donderdag 29 juni 2017 een streekbezoek aan Noordoost Flevoland. De Koning en Koningin bezoeken de plaatsen Urk, Nagele en Dronten. Het voormalige eiland Urk heeft een rijke geschiedenis als vissersplaats en ontwikkelt zich als kenniscentrum voor de maritieme sector. De rest van het gebied is nieuw land dat door inpoldering is gecreëerd. Dit gebied heeft van oorsprong een sterk agrarisch karakter en hecht waarde aan innovatieve en duurzame landbouw en voedselproductie. Noordoost Flevoland is toonaangevend als leverancier van windenergie. Toch kent de streek ook uitdagingen: na een halve eeuw zijn sommige dorpen en woonkernen toe aan een kwaliteitsimpuls.

Urk
Het streekbezoek start in de haven van Urk. Na een korte wandeling langs de haven bezoeken de Koning en Koningin het Maritiem Onderwijscentrum. Dit onderwijscentrum verbindt het verleden met de toekomst van Urk. De MBO-school biedt een breed scala opleidingen in de maritieme sector, zoals de visserijvaart, binnenvaart en koopvaardij. Het Koninklijk Paar bezoekt enkele lokalen waar lessen gegeven worden in boeten van netten, visverwerking en onderhoud van scheepsmotoren. Ook vindt een gesprek plaats met vissers en vertegenwoordigers van maritieme bedrijven die actief betrokken zijn bij de lessen en stages en de instandhouding van de school.Nagele
Aansluitend wordt het dorp Nagele bezocht. Het dorp is in de jaren vijftig ontworpen op de tekentafel door architecten als Rietveld, Van Eyck en Van Eesteren. Het dorp ademde de naoorlogse idealen van het Nieuwe Bouwen. Zo zijn de woningen in rechte lijnen geplaatst om een centraal groen park.

Om de unieke architectuur van het dorp te behouden is een plan van aanpak gemaakt door en met bewoners en ondernemers uit Nagele, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, provincie Flevoland en gemeente Noordoostpolder. De eerste resultaten zijn zichtbaar. Zo is een hofje met 32 arbeiderswoningen aangekocht dat zo behouden blijft voor Nagele. Daarnaast worden straten heringericht en woningen gerenoveerd met de oorspronkelijke visie van de architecten als leidraad. Vrijwilligers hebben een museum gevestigd in een voormalige kerk. Inwoners en agrariërs spreken met de Koning en Koningin over hun liefde voor Nagele. Daarna maakt het Koninklijk Paar een wandeling door het dorp.
© Koninklijke Foto's: Jacobien

Reacties

 1. Tjonge wat een ontzettend mooie foto's heb je gemaakt!! Bij het kijken krijg je een Koningsdag gevoel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Veel foto's zeg, ze zijn super mooi geworden. wat ziet koningin Maxima er ook weer lekker fleurig uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit zijn erg veel foto's maar ook hele mooie foto's!
  Mooi van kleur en ook hele helder. Wat is onze Maxima dan ook een spontaan mens hé.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn dat je even uitleg kwam geven :-)

  Heel fijn weekend.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten